ȘCOALA INCLUZIVĂ
“Prin educaţie pentru TOȚI ar trebui să fie posibil ca toate fiinţele umane, inclusiv cele cu dizabilităţi, să-şi dezvolte întreg potenţialul, să aducă folos societăţii şi, mai presus de toate, să se îmbogăţească prin diferenţa lor şi nu să fie depreciate.”
(Federico Mayor, fost Director General al UNESCO)
Școala incluzivă este unitatea de învățământ în care se asigură o educație pentru TOȚI, împreună cu TOȚI. Este deschisă copiilor indiferent de etnie, religie, deficiențe (dificultăţi de învăţare, tulburări de limbaj, deficienţe motorii, vizuale, auditive, cognitive, tulburări emoţionale şi de comportament ce pot fi temporare sau permanente).
Copiii, indiferent de vârstă, tipul şi gradul deficienţei, au nevoie să înveţe, să facă schimb de idei, să aparțină unui grup, să aibă prieteni. După terminarea studiilor, TOȚI au un rol de jucat în societate. Din acest motiv școala înseamnă mai mult decât cunoştinţele acumulate, înseamnă să învăţăm pentru viată. Prin educație sunt eliminate prejudecăţi, deoarece învăţăm împreună, ne întâlnim unii cu alţii, vorbim, mâncăm și ne jucăm împreună, deprinzând în acest fel toleranţa şi respectul reciproc. În maniera aceasta este atins unul din cele mai importante roluri ale educaţiei, cel de a dezvolta conştiinţa individului pentru ca de mic să fie pregătit să accepte drepturile şi valoarea fiecărui individ.
Copiii educaţi în cadrul şcolii incluzive vor fi mai bine pregătiţi să interacţioneze cu diverşi indivizi precum şi cu diverse situaţii din lumea reală.
Educația incluzivă constituie o provocare pentru școala obișnuită, pusă în situația de a-și exploata resursele pentru a susține participarea la procesul de învățământ a tuturor elevilor.
Şcoala incluzivă presupune îmbunătăţirea sistemului educaţional pentru TOȚI elevii. Implică schimbări în curriculum, în modul de predare al profesorilor, în modul de învăţare al elevilor, precum şi schimbări în modul cum interacţionează copiii. Profesorii colaborează cu diferiţi specialişti în domeniul educaţiei, adoptă metode diverse de predare-învăţare, de care beneficiază TOȚI elevii. S-a dovedit că metodele utilizate în cadrul claselor incluzive pot îmbunătăţi semnificativ performanţa TUTUROR elevilor.